Hela landet skriker efter sjuksköterskor. Nästan överallt är det brist. Och problemet är att vården inte kan vänta. Folk blir sjuka vare sig det finns personal eller inte. För att lösa situationen har det blivit vanligt att hyra in tillfälliga sköterskor. Det har skapat ett sätt att arbeta som passar många personer. Samtidigt som patienterna får den uppmärksamhet de behöver och har rätt till.

Många sjuksköterskor väljer att jobba som konsulter, eller hyrsjuksköterskor. Här har du stort utrymme för personlig utveckling. En del gör det på heltid medan andra använder möjligheten till att jobba deltid. Duktiga sjuksköterskor är värdefulla och därför är det skönt när sjukhusen väljer att toppa upp personalen med någon extra hand.

Jobba för dig själv

När du går genom ett bemanningsföretag blir du inte fast anställd. Vilket är vad många föredrar. Det är klart att du inte får alla de förmåner som en tjänst kan erbjuda dig. Men det finns flera fördelar med att jobba för sig själv. Har du någonsin funderat på att arbeta som konsult?

Bland annat kan du bestämma hur mycket du ska jobba. Tjänsterna du får är kanske på heltid, det är ganska vanligt. Men du kan ha ett avbrott mellan, för att göra annat. Alternativt söker du bara uppdrag som är på deltid. Du kanske vill jobba natt eller eftermiddagar, fylla in där det behövs ett extra skift. Krisen i Norrland kan lösas med hyrsjuksköterskor.

Sjuksköterskor som kan sitt jobb

Det är en tuff utbildning för att bli sjuksköterska eller läkare. Och tur är det, för det ansvar du har är också stort. Sjuksköterskor är de som har mest kontakt med patienterna och deras familjer. Du kan få folk att slappna av, för de flesta är ganska oroliga när de hamnar i en krissituation. Beroende på vilken avdelning du jobbar på är din roll mer eller mindre ovärderlig.

Många sjuksköterskor tycker om att lära sig mer. De går på vidareutbildningar eller kurser. Ett sätt att få en bredare erfarenhet är genom att jobba som konsult. Då kan du pröva på olika former av vård innan du bestämmer dig för att gå vidare med något speciellt. För de grundläggande principerna är de samma inom vården. Sedan finns det specialiseringar som du lägger på efteråt.

Fylla behovet av sköterskor

Bemanning är alltså ett bra sätt för sjukhus att fylla på personalen. De kan anlita dem vid behov, när det är som värst. För ibland är det verkligen inte tillräckligt med personal. Ofta är det under semestertider eller om influensan härjar. Men eftersom det råder anställningsstopp på flera ställen kan det vara ett permanent problem.

Därför är jobbet som konsult något som allt fler sjuksköterskor prövar på. Du kan göra det till din karriär, och starta eget. Eller så stannar du kvar med ett bemanningsföretag som sköter allt det praktiska för dig. De hjälper dig hitta bra tjänster, mer eller mindre långa uppdrag. Vården får de sköterskor de behöver och du har en chans att kontrollera dina arbetstider lite mer än vanligt. En riktig vinnarsituation.