Man skulle kunna säga att modellindustrin har ett dåligt rykte inom vissa kretsar. Media har nämligen en tendens av att beskriva de dåliga sidorna av yrket. Det finns dock en mer nyanserad bild, där man både kan se för- och nackdelar, precis som med alla andra yrken. Men, hur ser egentligen en dag ut för en modell?

Det beror på vilket uppdrag man har för stunden. Krasst sett kan man säga att det är hårt jobb från morgon till kväll. Många modeller är vana vid att jobba hårt och branschen präglas av tillfälliga anställningar.

Ibland arbetar modellerna för så kallade agenturer. I detta fall behöver de inte sköta administrationen på egen hand. I andra fall arbetar de självständigt. Detta kräver en stor arbetsinsats som inte bara inkluderar att stå framför kameran.

Man skulle därför kunna säga att denna del av yrket liknar många andra branscher. Som IT-entreprenör kanske du vill göra allting själv. Då måste du också räkna med att sköta bokföringen på egen hand, vilket kanske inte har så mycket med din kärnkompetens att göra.

Modeller kan visserligen bli fastanställda hos ett företag. Det finns gott om företag inom bland annat modeindustrin som har ett ständigt behov av människor som gör sig bra framför kameran. Konkurrensen om dessa jobb brukar dock vara hård. Företagen måste nämligen uppfylla flera olika kriterier för att kunna vara relevanta för deras kunder.

Majoriteten av alla företag har idag kunder från flera olika länder, som är av olika etnicitet och som följer olika religioner. Krasst sett bör därför de egna modellerna återspegla denna diversitet.

Man kan därför säga att du behöver lite tur för att få ett fast jobb, med utgångspunkt från vad företaget söker för stunden.

 

Ensam är inte stark

 

Det är nästan alltid bra att ha en agent eller att arbeta för en agentur när man är modell. Ksting är ett bra exempel på detta. De hjälper dig att få bra uppdrag samt få ordentligt betalt.

Det är först när du har byggt upp ett kontaktnät som du kan jobba helt själv. Många unga människor tenderar att tro att man kan göra allt på egen hand. Det är givetvis möjligt, även om det inte är det bästa tillvägagångssättet för att starta sin karriär.

Modeller kommer alltid att behövas. Det är ett gammalt yrke och företagen vet ofta vad de vill ha. Det är därför en bra idé att nischa sig så tidigt som möjligt.