Superfoods är en term som används ganska brett i tidningar och bland folk som arbetar med hälsa. De flesta förknippar nog det med flera olika bär och pulver som ska få oss att må bättre. Men är det verkligen så bra som det påstås? Eller handlar det enbart om marknadsföring? Här ser vi närmare på superfoods eller supermat som det heter på svenska.

Varför kallas det superfoods?

Superfoods som begrepp myntades av marknadsförare för att kunna sälja mer. Den stora anledningen till detta är att dessa livsmedel har ett högt näringsinnehåll, vilket i sin tur kan vara främjande för hälsan.

Vilka livsmedel är det som ingår i begreppet superfoods?

Det beror faktiskt lite på vem du frågar. Alla har sina egna idéer om vad som bör ingå i detta begrepp. De flesta brukar dela upp dem i två olika kategorier. Vissa är lite mer sällsynta och går att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Andra är lite mer vardagliga och finns i princip i alla livsmedelsbutiker. Det som är den gemensamma nämnaren är att de är fullproppade med viktiga mineraler, fetter och vitaminer.

Vad är fördelarna med dessa livsmedel?

Eftersom det finns väldigt många olika typer av superfoods  är det svårt att lista upp alla fördelarna i en enda veva. Det beror med andra ord på vilka superfoods du väljer och hur du tar hand om din hälsa i övrigt. Några av de vanligaste effekterna är att de hjälper till med matsmältningen eller att reglera ditt blodtryck. Om du är intresserad av att testa  på superfoods bör du läsa på om enskilda livsmedel och se hur de kan hjälpa dig i ditt välmående. Många av dem kommer i pulverform och kan enkelt blandas ner i en smoothie eller ätas tillsammans med yoghurt. Det går även att blanda ner det i ett glas vatten och dricka rent.

Superfoods bör ses lite som ett kosttillskott. Det är alltså ett komplement till en hälsosam livsstil i övrigt. Du måste fortfarande motionera och äta hälsosamt för att få en så bra effekt som möjligt.