Efter nästan ett och halvt år med oro och restriktioner för covid-19 har det under sommaren äntligen börjat se ljusare ut. Vaccinering är nu tillgängligt för alla över 18 och i vissa fall även för minderåriga och siffrorna ser bra ut: landet kan uppnå flockimmunitet framåt oktober, så länge vaccinationstakten inte avtar. Flera restriktioner lättas och samhället börjar återgå till ett normalläge, men det betyder inte att faran är över och redo att glömmas bort.

Vaccinet verkar främst i förebyggande syfte och innebär inte immunitet mot covid-19. Vad vaccinet gör är att minska risken för allvarlig och dödlig sjukdom om man smittas men en viss risk kvarstår och dödssiffrorna lär fortsätta ett tag framöver, fast i betydligt mindre skala än vi sett under det senaste året. Smittspridningen lär minska men stannar inte upp helt trots flockimmunitet och vaccinering, något som är viktigt att komma ihåg och visa hänsyn för när vi återgår till en pandemifri vardag. Det är främst äldre och dem med nedsatt immunförsvar som riskerar att drabbas allvarligt av covid-19 och fortsatt bör vidta försiktighet kring större folkmassor eftersom smittorisken fortfarande finns och vaccinet endast förebygger de mer allvarliga symptomen.

Det är viktigt för alla att hålla sig uppdaterade om coronaläget och ta eget ansvar för att testa sig vid symptom och sätta rimliga gränser för socialt umgänge för att minimera risken att smittas. Nyhetstjänster som Nyheter24 rapporterar kontinuerligt om smittspridning, vaccination och gällande restriktioner. För mer information publicerar Folkhälsomyndigheten regelbundna rapporter på sin hemsida med statistik, råd och rekommendationer.

Regler och restriktioner framöver

Den 15 juli lättades restriktionerna för bland annat kollektivtrafik och näringslivet. Kollektivtrafiken återgår till full kapacitet och gränserna för hur många som får vistas inom lokaler baserat på kvadratmeter tas bort helt. På allmänna sammankomster och offentliga tillställningar accepteras nu sällskap på upp till åtta personer, från den tidigare gränsen på fyra personer, men kravet på avstånd från andra sällskap ligger fortfarande på en meter.

Däremot skärps restriktionerna för utlandsresor. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu ett PCR-test för covid-19 när man anländer till Sverige från länder utanför Norden. Smittorisken utomlands är i många fall högre än smittorisken i Sverige, vilket innebär att många smittas utomlands och bär med sig smittan hem. Det ökar i sin tur den inhemska smittorisken som annars är relativt låg i dagsläget.

De nya restriktionerna gör vissa undantag för bland annat vaccinerade, men vid symptom ska även de testas för viruset, precis som resten av samhället.