Fysisk träning har visat sig ha många hälsofördelar. Det kan bidra till att förebygga och behandla vissa hälsoproblem, t.ex. diabetes och artrit. Motion hjälper också människor att hålla en hälsosam vikt och är en viktig del i hanteringen av stress.

Olika typer av motion varierar i intensitet och hur mycket muskelmassa som involveras. Vissa motionsformer är särskilt bra för att hjälpa till att bränna fett samtidigt som de ökar hjärt- och kärlprestanda, till exempel konditionsträning (“kardiovaskulära övningar”) som löpning eller cykling. Andra typer av aktivitet kan vara mer fördelaktiga för att bygga upp styrka eller flexibilitet, eller tonifiera musklerna utan att påverka ämnesomsättningen för mycket, till exempel yoga eller motståndsträning (“styrkebyggande övningar”). I styrkebyggande övningar används ofta vikter och maskiner för att ge motstånd mot gravitationen så att musklerna drar sig samman mot den. Här hittar du grips och handskydd för bättre grepp när du tränar exempelvis Crossfit.

Vilken är den bästa träningen?

Olika typer av motion beror på vad du vill ha ut av den, men de flesta former av fysisk aktivitet är bra för din hälsa. Regelbunden motion kan minska risken för hjärtsjukdomar, stroke, typ 2-diabetes, bröst- och tjocktarmscancer samt sänka blodtryck och kolesterol. Det kan också hjälpa till med viktkontroll och minska stressnivåerna.

Varje person reagerar på olika sätt på olika typer av motion, så det är värt att prova olika aktiviteter för att se vad som fungerar för dig och hur din kropp reagerar. Du kanske vill överväga följande:

  • styrketräning
  • hur mycket fysisk aktivitet du tycker om och kan utöva regelbundet
  • hur mycket tid du har till förfogande
  • din motivation
  • vilka hälsofördelar du vill uppnå, t.ex. viktnedgång eller förbättrad kondition för hjärt- och kärlsystemet.

Styrketräning

Stärkande övningar utförs för att förbättra muskelstyrkan. För att utföra denna typ av övningar förflyttar en person ett motstånd från punkt A till punkt B i cykler. Detta kan vara något som att lyfta vikter eller använda ett träningsband under ett träningspass hemma eller på gymmet. I styrkeövningar, som är en form av styrkeövningar, används ofta vikter och maskiner för att ger motstånd mot gravitationen så att musklerna drar ihop sig mot den.

Konditionsträning

Kardiovaskulär träning är rörelse som ökar en persons hjärtfrekvens och andning under en längre tid. I det här fallet rör en person sin kropp kontinuerligt genom rummet eller trycker/tränger stora motstånd under en längre tid för att träna sitt kardiovaskulära system. Konditionsövningar får hjärtat att slå snabbare och kan förbättra den allmänna konditionen. Några exempel är löpning, simning, cykling, hopprep osv.

Rörlighetsträning

Yoga och pilates är kända för att stretcha och strama upp musklerna utan att bygga upp för mycket muskelmassa (så de höjer inte din ämnesomsättning och förbränner fett). De är också bra för att förbättra flexibiliteten samtidigt som de stärker kroppens centrala muskler – ofta är det så att personer som utövar dessa typer av övningarhar mindre risk att drabbas av ryggsmärtor.

Många människor försöker gå ner i vikt genom att förlora fettmassa, men detta är inte det enda målet med träning. Om du inte gör något som förbättrar din allmänna hälsa är det förmodligen dags för en förändring! Tänk på vad du vill ha ut av träning och varför du gör det innan du går till gymmet eller tecknar ett nytt medlemskap. Håll koll på dina framsteg med dessa fantastiska sportappar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *