Fibromyalgi är en kronisk sjukdom som ger dig smärta i kroppen. I hela världen är omkring 100 miljoner drabbade och av dessa är cirka 90 procent kvinnor. I Sverige räknas omkring 250 000 personer lida av fibromyalgi. Även om sjukdomen funnits i årtionden, finns det ingen riktig förklaring på hur den uppstår och vilken behandling som lindrar smärtan bäst. Om du får lokal smärta i nacken, ryggen eller skuldrorna, och smärtan fortsätter att sprida sig i kroppen kan du drabbats av fibromyalgi. Det tros att smärtan kan uppstå efter stress eller trauma. Massage på nacke och rygg kan hjälpa, men många anser det vara smärtsamt, särskilt kring översta nackleden. Du kan själv prova lättare träning och taktil stimulering mot huden. Du kan också se om din kost för att må bättre.

Kost vid fibromyalgi

Många som har kronisk värk som fibromyalgi har blivit bättre av att ändra sin kost. LCHF är en kost, där du undviker kolhydrater och äter naturliga fetter. Att utesluta gluten och mjölprodukter har också varit till hjälp för många. Kvinnor som till exempel har IBS är överrepresenterade bland de som har fibromyalgi. I hela världen har omkring 70 procent bland de vuxna laktosintolerans och det kan vara en orsak eftersom personer som har fibromyalgi har svårt att bryta ner mejeriprodukter. Har du fibromyalgi kan du pröva med att antingen äta mindre eller helt utesluta mjölkprodukter, gluten och mat som innehåller mycket stärkelse. Det kan vara pasta, ris, bröd och potatis. Uteslut även snabba kolhydrater och socker under en tid för att se om dina symptom blir bättre.

LCHF bra för kronisk smärta

För att följa LCHF-dieten ska du äta fisk, kött, ägg, grönsaker som växer ovanpå jorden och ha naturligt fett som kokosolja, smör och avokado. Du bör inte äta nötter och vara återhållsam med frukt som ju innehåller stora mängder socker. Vatten, te och kaffe kan du dricka och är du på fest kan du dricka rödvin, konjak, vodka och drinkar som inte innehåller socker. Du ska sluta äta när du känner dig mätt och inte känna att du måste äta upp det som finns kvar på tallriken. Du bör dricka ordentligt med vatten och om du känner dig trött är det bra att antingen salta maten lite extra eller hälla lite salt i ett glas vatten.

Kosttillskott

Om du lider av fibromyalgi kan kosttillskott vara bra att ta eftersom det kan lindra symptom. Lider du av smärta brukar brist på D-vitamin vara vanligt, och vissa studier har påvisat att brist på D-vitamin även är vanligt hos patienter som har fibromyalgi. Eftersom magnesium är muskelavslappnande kan brist på det höra ihop med smärta. Om du inte har brist på magnesium brukar ett tillskott ändå lindra de smärtor som är vanliga vid fibromyalgi. Andra kosttillskott som är bra att ta är vitamin B1, algen spirulina och L- carnitin som är en aminosyra. Det finns dock många som inte upplever någon förbättring även om de ändrar sin kost och tar kosttillskott, och det beror på att kronisk smärta kan bero på flera olika saker. Prova är dock aldrig fel eller skadligt!